För att Studentapan ska fungera korrekt behöver du aktivera javascript i din webbläsare.
Begagnad kurslitteratur. Snabbt, enkelt och riskfritt.
Spara uppåt 80%
Trygg betalning
Skydd mot bedrägeri
“Spöade konkurrenten”
“Rekommenderas”
Studentapan
Bra jobbat! Bara två steg kvar innan du är klar.
Vad stämmer för dig, ?
Jag är student
Jag ska börja studera
Jag har avslutat mina studier
Jag har aldrig varit student

Vi vill veta lite mer om dig för att vi ska kunna förbättra Studentapan och göra plattformen så relevant som möjligt för dig.

Du godkänner våra villkor när du använder Studentapan och skapar ett konto hos oss. Vi kommer även att skicka nyhetsbrev med studietips och information om Studentapan. Du kan enkelt avregistrera dig från dessa nyhetsbrev senare.
Studentapan Academy är en del av Studentapan för att göra dig till en bättre student. Här hittar du värdefulla studietips och råd som hjälper dig att plugga smartare och få mer frihet. Studentapan - Upplev ett bättre liv som student.

Berättelser från två studenter som hamnade i Berlin

Det här är ett gästinlägg skrivit av Julia och Carl som har gått från student till jobb i Berlin. Här presenteras deras historia, om hur dem slutligen hamnade i Berlin, och deras syn och tips på vad man kan tänka på och vad man bör undvika om man har funderingar över arbetslivet.

Två studenter med olika bakgrund berättar om sin resa och om hur de till slut hamnade på samma jobb i Berlin.

Att studentlivet är schyst är dem flesta överens om, likaså att det kommer till ett slut, dagen då man tar examen och inte längre är student. Vissa ser fram emot examen mer än andra. Det innebär ett nytt paradigm i livet men kan vara lika skrämmande som spännande.

Studierna ska ha förberett en att gå in i arbetslivet men det kan vara svårt att visualisera sig själv i den positionen. Lite forskning av jobbeskrivningar där arbetsuppgifter radas upp och x års erfarenhet krävs. Beroende av studier och område sägs det vara svårare att hitta jobb men generellt sett har de flesta en bild av att konkurrensen är hård, det är först fram och bäst som vinner.

Pratar du med äldre bekanta (eller föräldrar) kan du få olika uppmaningar. “Jobbmarknaden är hård, du måste sticka ut och det är viktigt att komma in på arbetsmarknaden innan du blir för gammal” eller den motsägande tesen “ta det lugnt, du är ung, det ordnar sig”

Berättarna är Julia och Carl, Julia med bakgrund inom PR och kommunikation och Carl i informationsteknik och datavetenskap som idag arbetar för ett e-handelsbolag som säljer presenter på nätet sedan sommaren 2016.

 

Julia, 26 år - Masterexamen i Public Relations

(bild)

Jag har alltid haft som mål att leva här och var i olika länder, så för mig var valet att studera utomlands en självklarhet. Det kan vara svårt att flytta in i ett främmande land och hitta sin väg in i samhället, så att studera först banade en enkel väg för mig.

Självklart erbjuder studentlivet utomlands skyhöga CSN skulder, men det erbjuder så mycket mer än vad man kan sätta värde på också. Bortsett från en enklare väg in till andra länder och den existerande arbetsmarknaden där så får man nya kulturer, en behärskning av ett annat språk på ett helt nytt sätt, och erfarenheter och upplevelser som jag nu aldrig hade velat vara utan.

Jag läste mina skolår i London och fick fina diplomer på mitt CV. Jag hade säkert kunnat utnyttja mitt skolnät och finna bra jobb inom min yrkesgrupp i London och bana vägen för en fin karriär där, men jag hade sedan länge tröttnat på staden. London är fantastiskt och mäktigt på många sätt men det är ett tufft liv. Man kommer inte långt för pengarna, och standarden är väldigt ifrågasättande.

Så jag satte segel mot Berlin, ett val jag aldrig ångrat. Berlin är en stad som aldrig sover och som erbjuder dig allt inom musik, konst, osv. Men jag möttes av språk väggen. I början hade jag svårt att komma in i samhället och få mitt första jobb. Jag kom med en avslutad masterutbildning i väskan, men det var svårt att hitta vart jag kunde få nytta av den.

Först av allt fick jag skala av en massvis med jobb där positionen inte var på antingen mitt språk eller på engelska. Här erbjuds många obetalda eller väldigt lågbetalda internship-jobb. Många fastnar i detta träsk, och det är viktigt att försöka kolla vidare och kräva mer från din arbetssituation. Efter ett tag insåg jag att jag kanske fick lägga min utbildning åt sidan ett tag, följa strömmen, och ta ett kundtjänst-jobb precis som nästan alla icke-tyskar.

Kundtjänst var en bra grund att börja på för mig, jag lärde mig förstå det tyska systemet, kom in i samhället, och lärde mig dessutom mycket av jobbet jag hade. Det jobbet ledde mig till nästa jobb, som i sin tur ledde mig till det jobbet jag har nu – Content Manager på Presenter.se.

När man tittar tillbaka på när jag lämnade Sverige känns allt som ett dominospel. Alla steg på vägen kanske inte var just det jag ville ha precis då, men det ledde fram till det jag letade efter.

 

Carl, 26 år - Kandidatexamen i Information and Computer Science

(bild)

För mig blev det en utlandsvistelse i ganska tidig ålder. Dock var detta inte något jag hade drömt om utan jag gled snarare på ett bananskal. Jag började direkt efter gymnasiet att plugga. Det var egentligen inte ett val men hade sökt systemvetenskap, egentligen enbart som en backup - min riktiga plan var att hitta ett jobb under sommaren. Då så inte blev fallet.

Den sista sommaren som gymnasiestudent spenderades mer luftigt än tidigare då jag sommarjobbat och när vårterminen drog igång utan något jobberbjudande bestämde jag mig för att gå på utbildningen in the meanwhile. En termin gick, en termin till. Planer att åka till Norge och jobba blev uppskjutna men efter ytterligare 6 månader hade jag lyckats skrapa ihop lite pengar från ett extrajobb och strax innan Höstterminen var över fick jag ett erbjudande att åka på en trip till asien i 6 månader.

Allt var planerat och jag behövde bara sätta in pengar på en kompis konto och ge honom mitt pass så skulle flyg och tågbiljetter samt visum till ryssland, mongoliet och kina anordnas till mig. Sagt och gjort - jag ansökte om studieuppehåll när jag var halvvägs färdig med min kandidat. Det var inget lätt beslut. Jag hade den sista terminen börjat finna min plats i utbildningen, se vad jag var bra på och hittat en del trevliga kurskamrater. Vetskapen om att jag skulle komma tillbaka ett halvår senare och då vara tvungen att hoppa in i en klass under mig och således få “börja om” var lite av en downer. Men allt var betalt och ordnat så det var bara att sopa denna nackdelen under mattan.

Väl i Kina kändes studier långt borta och det kändes skönt att kunna slappna av, inte oroa sig för framtiden och bara utforska något nytt. Jag trivdes som fisken i vattnet, och för att hålla en lång historia kort, slutade min planerade 6 månaders vistelse i Asien efter 1.5 år, varav mestadels av tiden i södra Kina. Anledningen till detta var dels att jag fick ett schyst gig som engelsklärare genom en kinesisk vän samt faktumet att min utbildning tillät mig studera på distans i 1 år.

Detta då utbildningsplanen (180hp) bestod av 90p obligatoriska kurser, fördelat i steg 1, steg 2 och steg 3. Steg 3 innebar examensarbete och uppsats, något som jag var tvungen att göra på plats. Men kraven för examen vid min utbildning tillät i praktiken att jag kunde läsa vad jag ville, så länge det hade viss relevans för mitt huvudämne, och således blev distansplugg från Kina en lösning som gjorde att jag kunde stanna utan att känna att jag kom efter med utbildningen.

När jag väl kom hem från Kina med avklarat examensarbete och uppsats ville jag iväg igen. Här kommer jag dock ihåg att jag hade en ganska kraftig, jag väljer att kalla det, karriärångest. Jag ville tillbaka till det fria livet, inte hamna på ett tråkigt kontor med trötta människor. Fördomsfullt kan jag tänka nu i efterhand, men jag tror likväl att det är viktigt att välja sin egen väg och inte påverkas av den sociala stressen.

Vid denna tid var det främst föräldrarna som pushade att jag var tvungen att hitta ett jobb på direkten, om jag väntade, skulle jag konkurrera med de som redan hunnit skaffa erfarenhet eller så skulle det se dumt ut på mitt CV att jag inte hoppade på ett jobb relaterat till min utbildning direkt. Det visar inte att man är ambitiös, sa dem. Det blev tillslut att jag kompromissade. Jag åkte iväg på en resa till Sri lanka men hade veckorna innan knutit kontakter som i sin tur satt mig i kontakt med folk som ville ge mig en chans för intervju för ett internship i Kuala Lumpur, Malaysia.

Planen var att under resans gång samtidigt avklara dessa intervjuer och om jag fick napp, åka direkt till Kuala Lumpur. Ganska snabbt in på resan hade jag redan haft intervjuer, som gick piss. Jag fick frågor som jag idag inte hade haft några som helst problem att svara på. Exempel som 1) vad är dina främsta erfarenheter (professionellt) 2) var ser du dig själv om 5 år? Etc.

Jag var bara en grabb som ville ut i arbetslivet men som inte hade allting planlagt ännu. Här kommer väl min point egentligen. Jag tror inte man behöver ha hela livet kartlagt redan. Det förstör lite vitsen med att vara ung och kunna ha friheten att vara nyfiken. I slutändan är det att må bra som är det viktigaste, och världen går inte under för att du tar ett break från studier/arbete ett par månader. I mitt fall, blev det efter 3 månadars vistelse i Sri lanka ett intership i Berlin vilket ledde till en fastanställning, vilket ledde till jobbyte till en bättre position, en paus för att ut och resa igen och slutligen hamnade jag som Country Manager på presenter.se - som bland annat säljer studentpresenter och examenspresenter, kan ju tipsa föräldrar och vänner!

 

Tips till studenter från Julia och Carl

Idag sitter Julia och Carl tillsammans med 2 andra svenska kollegor och 100 personer från Europa på ett kontor i centrala Berlin. Här kommer deras tips .

Internship kan vara en riktigt schysst väg att komma in i arbetslivet. Du har chans att lära dig och du förväntas inte vara expert. Ambitiös och fast-learner räcker långa vägar. Tiden blir ofta lika lärorik som kul. Ta tillfället i akt att knyta kontakter och vänner. Men fastna inte i internship-träsket!

Bara för du börjar jobba behöver du inte arbeta i resten av ditt liv. Det är enkelt att ta pauser mellan positioner. Att ha hål i CV:et professionelt, innebär inte att du inte är en seriös person. Resor eller egna projekt speglar också din personlighet. Det är vad som spelar roll i slutändan.

Du kommer ha chans att byta bransch om du vill. Erfarenhet i en bransch kan appliceras på en annan, förståelsen av vad du är duktig på och vad du tycker om allt eftersom du växer som person.

Arbetsmarknaden ser idag annorlunda ut än vad den gjorda för våra föräldrar. Tech, eller start-up företag, vilket är vad vi jobbar för, erbjuder många möjligheter för unga. Tempot är högt men man lär sig mycket och det går snabbt att avancera både i “hierkier” och i löneutveckling.

Studentapan Academy är en del av Studentapan för att göra dig till en bättre student. Här hittar du värdefulla studietips och råd som hjälper dig att plugga smartare och få mer frihet. Studentapan - Upplev ett bättre liv som student.
Rekommenderad läsning för dig