För att Studentapan ska fungera korrekt behöver du aktivera javascript i din webbläsare.
Logga in


Varukorg
Summa:{total} kr
Studentapan
Bra jobbat! Bara två steg kvar innan du är klar.
Vad stämmer för dig, ?
Jag är student
Jag ska börja studera
Jag har avslutat mina studier
Jag har aldrig varit student

Vi vill veta lite mer om dig för att vi ska kunna förbättra Studentapan och göra plattformen så relevant som möjligt för dig.

Du godkänner våra villkor när du använder Studentapan och skapar ett konto hos oss. Vi kommer även att skicka nyhetsbrev med studietips och information om Studentapan. Du kan enkelt avregistrera dig från dessa nyhetsbrev senare.
Studentapan Academy är en del av Studentapan för att göra dig till en bättre student. Här hittar du värdefulla studietips och råd som hjälper dig att plugga smartare och få mer frihet. Studentapan - Upplev ett bättre liv som student.

Karriär på nätet inom e-handel

Har du övervägt en karriär på nätet?

Med e-handel och digitalisering som ett hett karriärsval för både studenter med tekniskt och icke-tekniskt bakgrund tycker vi det vore kul fördjupa oss i karriärsvalet. Nedan finner du en intervju med två personer som på olika sätt är verksamma inom internetbranschen.

Vi har träffat Daniel, en entreprenör med flera år i branschen och Louise, en nyexaminerad Ekonomstudent som nyligen påbörjade en praktik på ett e-handelsföretag. I intervjun nedan kan du läsa om deras bakgrund samt tankar och råd till dig som kanske är intresserad av att ta första steget in i e-handel eller överväger en karriär inom det digitala i allmänhet, som anställd, entreprenör eller frilansare.

Trevlig läsning!

Louise, kan du berätta kort om din bakgrund, vad du studerade och vad du gör nu?

Jag pluggade Ekonomi med inriktning finansiering på Stockholms universitet och fick min kandidatexamen förra året, det vill säga 2017. Jag brottades mycket med vilken bransch jag såg mig själv arbeta i som nyexaminerad och det var väl först sista året som jag hade bestämt mig för e-handel.

Det började med en diskussion med en vän till min bror, som jobbade med logistik för en större e-handelsaktör, och jag tyckte att det hela lät jättekul. Jag berättade lite om mina styrkor, exempelvis att jag är mer analytiskt lagd och då tipsade han mig om digital marknadsföring som ett tänkbart område. Och så blev det. Nu praktiserar jag för parfumdreams.se, en nyare e-handelsaktör som säljer parfym på nätet. Trots att det bara har gått två månader, känner jag att jag har lärt mig massor. Att jag dessutom har ett intresse för skönhet och smink har gjort det ännu roligare.

Vad är din feeling än så länge om att vara praktikant?

Jag tror framför allt att man inte ska vara rädd för att ta en praktikplats. Visst, det är inte världens bästa ingångslön, men för mig betyder det mer att lära mig så mycket jag kan för att hitta en fast roll därefter. Det är liksom ett schyst sätt att komma in på en arbetsplats, utan att känna höga krav på att man ska kunna allt på förhand.

Så länge man har intresse och dedikationen att lära sig finns där stora möjligheter att få en fot in i marknaden. Jag har två vänner som också valde en riktning mot e-handel och liksom jag hoppades på möjligheten att ta en praktikplats. Jag kan inte tala för dem men jag är ganska säker på att även de är nöjda över sitt val.

Det finns många arbetsplatser som erbjuder praktikplatser, alla är dock inte annonserande på nätet.

Daniel, kan du berätta kort om din bakgrund och vad du gör nu?

Absolut! Jag har en master i psykologi och som student fastnade jag för ekonomisk psykologi och nudging, det vill säga hur företag och nationer använder små enkla medel för att få folk att fatta bättre beslut. Exempelvis, om du är i London står det på trottoaren åt vilket håll du ska titta åt i och med vänstertrafiken. På vissa shoppingsajter är miljövänligt fraktalternativ valt på förhand, och detta eftersom vi automatiskt tänker att det rekommenderade alternativt är det bästa. Detta tyckte jag var häftigt. Jag kände direkt att e-handeln har mycket spännande att hämta från den ekonomiska psykologin.

Nu är jag egenföretagare och frilansar som e-handelskonsult, vilket är rena drömmen för mig. Jag kan hitta bra lösningar för företag, hjälpa miljön och få rätt bra betalt samtidigt som jag är min egen arbetsgivare.

Steget från att studera psykologi till att bli e-handelskonsult måste ha varit långt?

Faktiskt inte! Det gäller att ta sina chanser och verka säker på vad man gör. Jag tog kontakt med en konsult som läste ekonomisk psykologi tillsammans med mig. Visade mitt intresse och berättade att jag verkligen trodde att e-handel var grejen att fokusera på. Han blev imponerad av mitt engagemang och ville höra mer.

Jag fick praktisera, eller ”gå bredvid” honom utan lön i ett halvår, men jag fick mycket kött på benen och kan alltid rådfråga honom om det är något!

Hur kommer du i kontakt med företagen du konsulterar, är det lättare om man bor i Stockholm?

Ja och nej. Själva grundkontakten etableras nästan uteslutande online och via telefon. Företagen kontaktar mig via min hemsida och sedan börjar vi diskutera ett upplägg. Vissa vill träffas fysiskt innan de knyter en deal och då kan det bli en del resande, oftast till storstäderna, men annars kör jag mycket av själva konsulterandet online med hjälp av videokonferenser. Exempelvis är adobe connect ett utmärkt verktyg för detta. Man kan hålla både ”webinars” och möten med upp till 100 pers samtidigt. Fantastiskt!

Det viktigaste är helt enkelt att fokusera på möjligheterna. Om du stöter på något som lockar dig, var beredd på att byta spår ett tag och se var det leder.

Studentapan Academy är en del av Studentapan för att göra dig till en bättre student. Här hittar du värdefulla studietips och råd som hjälper dig att plugga smartare och få mer frihet. Studentapan - Upplev ett bättre liv som student.
Rekommenderad läsning för dig