Aktivera dina studentrabatter: Missa inte att spara pengar med 100-tals heta studentrabatter
close

Studentapan Academy

Skapa ett bättre liv som student genom fri kunskap.

Skapa ett konto kostnadsfritt

Så hittar du jobbet via social medier

 

”Vi är därför inte så intresserade av ett formellt CV (vi kan ju alltid kolla din Linkedin-profil). Hellre ser vi en berättelse om den förändring som du har åstadkommit på en webbplats. Varför och hur, processen som du tillämpade, vad som gick bra, vad som inte gick bra, vad du lärde dig.”

Citatet ovan är taget från den jobbannons som SEO-företaget >Topdog presenterade tidigare i höstas på sin hemsida.

Ett citat som tydligt speglar hur en allt större del av arbetsgivarna resonerar i jakten på riktigt bra medarbetare. Just i denna beskrivning förutsätter företaget att den som söker jobbet även finns med på Linkedin. Vägen till det perfekta jobbet (eller extrajobbet) går nämligen allt oftare via digitala kanaler. Så vad ska man tänka på?

 

Fyll i CV

Det är framförallt Linkedin som förknippas med CV och kontakter med arbetsgivare. Här finns även ett tydligt sätt att presentera sitt CV och möjlighet att få människor att intyga sin kompetens. Men även på Facebook finns en viss CV-funktion. Man kan exempelvis ange skola och tidigare arbetsgivare.

 

Gå med passande grupper i sociala medier

Följ personer, eller gå med i grupper, som har inriktning mot det område du vill arbeta inom. Genom att följa flöden inom social media får man även uppdateringar gällande vad som händer inom branschen. Är du med i en grupp kan du kommentera, lägga frågor och diskutera utvecklingen.

 

Väj rätt väg

Linkedin är den sociala kanal som främst är inriktad mot yrkeslivet. Här är tonen formell och diskussionerna hålls oftast på en företagsmässig nivå. Det kan ställas mot Facebook som allt för ofta fylls med sjungande katter och ilskna kommentarer på händelser i samhället. Vilken kanal som är bäst att lägga mest energi på beror självklart på vad man söker för jobb.

 

Kan Youtube vara en väg?

Det beror på. Om man är analytiker som vill jobba på bank kanske det inte är så bra” säger karriärscoachen Nina Jansdotter i en intervju till DN. Till stor del handlar det om var dina arbetsgivare finns och vad de förväntar sig av sina medarbetare.

 

Var synlig

Syns du så finns du. Det betyder även att om du inte syns så finns du inte. Att följa personer på Twitter eller att läsa alla inlägg i en grupp på Linkedin är ett första steg. Men gör dig även synlig genom att kommentera, trycka en gång på like-knappen eller till och med erbjuda dig att gästblogga? Det är inte helt lätt i början men när man väl kommit igång brukar det ena ge det andra.

 

Du - är ditt levande CV

Att ha en bra utbildning är självklart en stor fördel. Att ha ett fint CV kan öppna vägar för många jobb. Men i grunden ska man komma ihåg att ”Du är ditt levande CV”. Det du gör skapar avtryck och detta inte minst digitalt. Vilken bild vill du förmedla – till vem?

 

Men du blir också synad

Kom ihåg att det inte bara handlar om att synas – utan även om att bli synad. År 2014 rapporterade Stockholms Handelskammare att minst 25% av arbetsgivarna har sorterat bort kandidater efter en enkel sökning på Google och att 58% ibland eller alltid använde sig av social media för att få mer kunskap.

 

Det betyder inte bara att man kan missa drömjobbet på grund av någon lite mindre genomtänkt kommentar. Man kan till och med förlora det. Visserligen krävs det en hel del men att kalla chefen för ”En ny Hitler, en komplett idiot” är knappast speciellt genomtänkt.

Det var vad en sopåkare gjorde för några år sedan på Facebook. I detta fall valde inte ens facket att företräda arbetstagaren och till tidningen Transportarbetaren berättade ombudsmannen att personen ”inte var lojal mot sin arbetsgivare”.

 

 

Gör vi något värdefullt? Hjälp oss genom att rekommendera denna artikel

Facebook Twitter Google+

Populära artiklar som du kanske gillar

5 steg till knivskarpt fokus: Plugga mindre och få bättre resultat

Du sitter och läser en bok inför tentan. Dina ögon gör ett försök och vandrar över texten. Men dina tankar far snart iväg på äventyr. Du har tappat fokus. Lär dig att få ett knivskarpt fokus som kommer göra att du kan plugga mindre och få bättre betyg.

Fortsätt läs

Baksidan med Tinder och varför jag slutade svepa

1,4 miljarder svepningar sker varje dag på Tinder, varav 26 miljoner av dessa leder till en matchning. Med omkring 10 miljoner dagliga användare har Tinder tagit världens singlar med storm.

Fortsätt läs

BÖRJA PLUGGA: 7 tekniker för att sluta prokrastinera och bli av med pluggångesten

Är du trött på att skjuta upp saker till framtiden? Det är dags att återta kontrollen över ditt liv och producera mer än någonsin. I den här artikel lär du dig 7 tekniker för att sluta prokrastinera och bli av med pluggångesten.

Fortsätt läs

Hårda studentfester? 25 tips för att skippa bakfyllan

Istället för att pracka ned på hur mycket det dricks och hur alla bör dricka mindre ska jag istället skriva om vad du kan göra för att bli mindre bakfull. För en produktivitetsnörd som

Fortsätt läs

9 tips för att hacka din sömn och plugga bättre

Upp till 70% av alla studenter lider brist på sömn men det kan ha förödande effekt på ditt studieresultat och en negativ långsiktig påverkan på din hälsa och framgång.

Fortsätt läs

Kaffe vs Alkohol – Vilket är bäst för dina studier?

Det sägs att författaren Ernest Hemingway en gång sade ”Write drunk; edit sober.” Kanske ligger det något i det. Vi ska i denna artikel gå igenom hur och när du använder kaffe och

Fortsätt läs

7 anledningar till att sova spritt språngande naken

Här är 7 fantastiska anledningar till varför du ska välja att sova naken ikväll. Att sova naken känns inte bara fantastiskt, det är även bra för din hälsa enligt vetenskapen...

Fortsätt läs

101 saker som du behöver veta som student

101 saker du behöver veta som student – Det finns både roliga, tänkvärda, intressanta, tråkiga, underhållande och självklara saker på listan. Det första du behöver veta är…

Fortsätt läs