101 saker som du behöver veta som student

101 saker du behöver veta som student ? Det finns både roliga, tänkvärda, intressanta, tråkiga, underhållande och självklara saker på listan. Det första du behöver veta är?
11 minuters läsning
Philip från Studentapan
Startat och driver Studentapan. Lever för frihet, kunskap, personlig utveckling och att hjälpa studenter utvecklas till sitt bästa jag.

101 saker som du behöver veta som student

1. Du behöver veta att all information som du behöver till en uppsats inte finns på nätet. Gå till biblioteket och prata med personalen.

2. Du behöver veta att du inte bara ska sitta och känna dig ensam i studentrummet. Gå ut.

3. Du behöver veta hur du ska göra dina hemarbeten utan att din mamma hotar dig.

4. Du behöver veta att beslut som du fattar som student kommer påverka dig i resten av ditt liv.

5. Du behöver veta att du som student behandlas annorlunda av företag. De är beredda att ge dig rabatter som de inte vill ge någon annan. Använd studentrabatter och spara pengar

6. Du behöver veta att på universitetet är studievanor och fokus avgörande.

7. Du behöver veta att det aldrig kommer vara så enkelt att skaffa vänner som de första fjorton dagarna på universitetet. Alla är desperata efter att skaffa vänner.

8. Du behöver veta att det inte spelar någon roll vem du var på gymnasiet. Ingen bryr sig. Det som betyder något är vem du är nu.

9. Du behöver veta hur du läser något mer utmanande än ett SMS.

10. Du behöver veta att läraren inte svarar omedelbart på dina mejl. Framför allt inte när du skickar på en söndagskväll när inlämningen är på måndag.

11. Du behöver veta att nörden i hörnet av biblioteket en dag kan bli VD över IKEA. Var snäll och skaffa vänner. Det finns inte utrymme för mobbare.

12. Du behöver veta att “Bachelor” är något helt annat än TV-programmet på 4:an.

13. Du behöver veta hur du kommer upp i tid utan att din mamma skriker på dig. Annars kommer du snart vara tillbaka hemma hos henne.

14. Du behöver veta att du kommer göra bort dig minst en gång i veckan. Men det gör inget, det kommer alla andra också att göra.

15. Du behöver veta att din lärare kan vara feminist, kommunist, ateist, sexist eller superreligiös. Det spelar ingen roll, din uppgift är fortfarande att få godkänt.

16. Du behöver veta att skriva ett sms och skriva en uppsats kräver två helt olika skrivsätt.

17. Du behöver veta att det snabbaste sättet att förstöra ett grupparbete är genom att prata skit om andra gruppmedlemmar.

18. Du behöver veta att fler än en tredjedel hoppar av studierna för att de inte hänger med i studietakten. Var disciplinerad i ditt pluggande!

19. Du behöver veta att hur du använder analytiskt tänkande. Att kunna definiera problem, samla in empiri, skapa hypoteser, formulera frågeställningar, genomför en analys och komma fram till en slutsats. (Om du inte förstår alla dessa begrepp har du ett problem).

20. Du behöver veta hur du ska försvara dina åsikter och värderingar. Du kommer att utmanas till att försvara vad du tycker och tänker.

21. Du behöver veta att du inte kommer få beröm på samma sätt som i gymnasiet. Lärare på högre nivåer bryr sig inte om dina känslor på samma sätt eller att du har pluggat hårt hela helgen. Chanserna är att de fortfarande kommer hitta saker som du kan förbättra.

22. Du behöver veta att du kan tvingas bo långt från dina föräldrar och pojkvän/flickvän. Att känna sig ensam är en stor anledning till att många hoppar av sina studier. Engagera dig i studielivet och skapa en umgängeskrets.

23. Du behöver veta om du verkligen är redo att fokusera på studier. Att ta ett år för att backpacka i Asien kanske är precis det du behöver för att vara redo. Gör något utvecklande så är chanserna större att du kommer vara mer fokuserad till att plugga och få din utbildning.

24. Du behöver veta att du kan åstadkomma vad du vill. Om det viktigaste för dig är att ta examen då kommer du att ta examen. Punkt slut. Om det viktigaste för dig är att festa, då kommer du ha roligt. Det är troligt att du inte kommer att ta examen men du kommer ha roligt…

25. Du behöver veta att beslut du fattar under dina studier ligger till grund och påverkar resten av ditt liv.

26. Du behöver veta att du inte kommer att få bra betyg automatiskt. Ibland kommer du inte att få det betyg som du tycker dig förtjänar, trots att du har slitit hårt. Deal with it och försök hårdare nästa gång.

27. Du behöver veta hur du ska göra undersökningar. Det räcker inte med ”Fråga din mamma undersökningar”. Det krävs genomtänkta, frusterande och tidskrävande undersökningar. Ungefär vad som krävdes för att du skulle hitta den där snyggingen på facebook. Hårt arbete kan betala sig!

28. Du behöver veta hur du tar personligt ansvar. Att lyckas eller misslyckas beror på dina beslut och hur mycket du anstränger dig. Det går inte skylla ifrån sig, ta ansvar!

29. Du behöver veta att det oftast inte spelar någon roll hur smart du är. En samverkan av andra faktorer så som disciplin, struktur, fokus, intressen och förmågan att lära sig påverkar hur väl du lyckas.

30. Du behöver veta att ensamhet, ekonomiska problem, alkohol och dåliga studievanor kan ta kål på dina mål att ta examen. Skapa utrymme för framgång i dina studier genom att eliminera problem.

31. Du behöver veta att fokus är en av de absolut viktigaste egenskaperna för att du ska ta examen och göra det med höga betyg.

32. Du behöver veta att om du spenderar mer tid på att tänka på hur du ser ut än att tänka på din mentala utveckling, så kommer du snart få problem med dina studier.

33. Du behöver veta att dina lärare inte behöver komma överens med dig. Det är du som behöver komma överens med dem.

34. Du behöver veta hur du ska planera din studietid, det är en av de viktigaste delarna för att lyckas. Använd en kalendern!

35. Du behöver veta att en av de värsta anledningarna till att du valde din utbildning är för att din kärlek valde den utbildningen. Hitta din egen väg annars är risken att ni snart går skilda vägar trots att ni valde började från samma spår.

36. Du behöver veta att när dina föräldrar sa “du kan bli vad du vill” så gullade de bara med dig. Du var sex år gammal… Du måste ta reda på vad du är duktig på nu.

37. Du behöver veta hur du ska komma upp på morgonen utan att din mamma väcker dig. Skaffa en väckarklocka och framförallt disciplin att gå upp.

38. Du behöver veta att desto fler personer du träffar första veckorna desto större är chanserna att du kommer fullfölja din utbildning. Genom att bygga ett umgänge tidigt har du något mer än bara studierna samtidigt som du skapar kontakter för livet. Be nice.

39. Du behöver veta att de personer som du umgås med kommer ha en stor effekt på hur väl du lyckas i dina studier. Desto mer drivna och ambitiösa kompisar du har desto bättre kommer det gå för dig.

40. Du behöver veta att det är helt okej att festa hela natten lång, så länge som du har orken att komma på banan igen med dina studier. Du förtjänar lite avslappning, se bara till att få tillbaka ditt fokus fort. Läs vårt inlägg om hur du undviker att vara bakis

41. Du behöver veta att böckerna som du kommer behöva till dina kurser med stor sannolikhet inte kommer vara tillgängliga för utlåning i biblioteket. Se till att vara ute i god tid när du letar kurslitteratur. Sök och köp begagnad kurslitteratur

42. Du behöver veta att det är okej att fråga vart din föreläsningssal är. Fråga andra studenter eller fråga i receptionen. Vi alla har varit totalt jäkla lost.

43. Du behöver veta att du ska spela cool om du hamnar i fel föreläsningssal. Sitt ned och smält in och sedan smiter du ut lite diskret och hittar rätt sal.

44. Du behöver veta att ursäkten ”Jag har blandat ihop datumen för inlämningen” inte fungerar. Försök inte ens, du kommer bli till åtlöje. Ha koll på inlämningsdatumen eller acceptera ditt underkännande.

45. Du behöver veta att friheten som du kommer få som student på universitet eller högskola antingen kommer vara till din fördel eller förstöra dig. Mer frihet kräver mer disciplin och fokus.

46. Du behöver veta att komma i tid är avgörande. Var i tid till föreläsningen, tentamen eller pumpöppningen. Se också till att betala dina räkningar i tid.

47. Du behöver veta hur en akademisk kvart fungerar. Om det står 14.00 på schemat då är det 14.00 (och nej ”men jag trodde det var en akademisk kvart” fungerar inte). Om det står 14 på schemat då är det akademiskt kvart. I regel brukar det vara akademisk kvart på föreläsningar men inte för seminarier och aldrig för tentamen.

48. Du behöver veta att du ska hälsa på de där som du känner igen från fyllan under nollningsveckan… Det är så du bygger kontakter och en relation. Det kommer ge dig en större umgängeskrets och framförallt ökar chanserna att du träffar personer som du verkligen klickar med.

49. Du behöver veta att du ska få din sömn i din säng (eller någon annan säng!) och inte under föreläsningarna. Det är bara förlorare som somnar under en föreläsning. Är du så trött så skit i att gå på föreläsningen i så fall.

50. Du behöver veta att du måste hitta ditt mest effektiva ställe för studier. Det kanske är på espresso house, hemma eller i bibblan. Hitta ditt ställe och se till att använda det för att kunna vara fokuserad när du pluggar. Din hjärna behöver kunna slå om från ofokuserad till fokuserad.

51. Du behöver veta hur du skapar en balans mellan studier, festande, träning, dejtande och allt däremellan. De som hittar sin balans är de som mår bäst och lyckas som bäst.

52. Du behöver veta att om du får en möjlighet att studera utomlands så måste du ta den. Aldrig igen kommer du ha samma möjlighet att växa som person.

53. Du behöver veta att de flesta är livrädda för att inte passa in. Det är okej om du också känner dig lite osäker, det hör till. Det handlar om att hitta dig själv och framförallt våga uttrycka dig själv som person. Det är under denna tid som en viktig del av dig kommer att formas, se till att våga vara den du vill vara. Har du en annan sexuell läggning än normen, våga stå för det! Har du några starka politiska åsikter, våga stå för dem! Är du annorlunda, våga vara det! Kom också ihåg att alltid våga ändra dig och utvecklas, det kanske är det läskigaste av allt.

54. Du kommer behöva veta hur du ansöker om CSN och hur du lämnar studieförsäkran. Pengarna dimper inte ned automatiskt på ditt konto, det krävs lite uppgifter från dig!

55. Du behöver veta att lärarna kan glömma att anmäla dig för CSN, vilket kan innebära att pengarna kommer någon vecka senare än för alla andra. Ha en buffert.

56. Du behöver veta att du kommer behöva registrera dig för kurserna via skolan trots att du redan är antagen via Antagningen.se.

57. Du behöver veta att du många gånger behöver vara närvarande vid uppropet annars kan du bli av med din studieplats, trots att du redan har blivit antagen.

58. Du behöver veta att du behöver registrera dig inför tentamens. Det räcker inte att dyka upp i salen för din tenta, du behöver anmäla dig!

59. Du behöver veta att goda studievanor skapas varje dag. Det är alltså genom att varje dag förbättra dina vanor som du lyckas förändra ditt beteende.

60. Du behöver veta att det kommer dyka upp frågor på tentan som läraren inte har tagit upp under föreläsningarna. Du behöver alltså läsa boken.

61. Du behöver veta att även de bästa studenterna inte alltid tycker om att plugga. De kämpar också. Men skillnaden är att överkommer motgångarna och fortsätter framåt.

62. Du behöver veta att studera samma ämne, vid samma tillfälla på samma plats lika länge varje dag betyder disciplin. Det är så du får högsta betyg… genom att vara konsekvent och ha goda vanor.

63. Du behöver veta att du ska ha en åsikt och dela med dig av denna under exempelvist seminariet. Det är så dina lärare förstår att du inte är hjärndöd.

64. Du behöver veta att om du spenderar mer tid på att swipa höger på tinder än att ta anteckningar under en föreläsning, betyder det att du kommer få problem att klara tentan.

65. Du behöver veta att dina lärare inte kommer ge dig beröm vid väl utfört arbete, de förväntar sig att du ska prestera.

66. Du behöver veta att lärare vill vara i centrum under förläsningen. De vill inte konkurrera med Instagram, tinder, snapchat eller sms med ditt senaste ragg.

67. Du behöver veta att det är en dum idé att dejta din lärare. Det kommer med stor sannolikhet inte sluta lyckligt även om det är en ”imponerande” sak att berätta för dina kompisar.

68. Du behöver veta att du ska prata med din examinator så fort som du kan för att diskutera idéer till uppsatsen. Med stor sannolikhet kommer han/hon att dissa dina första tio idéer. Se till att vara ute i god tid. Behöver du hjälp med att vara kreativ för att komma på idéer att skriva om? Läs vårt inlägg om Kaffe vs Alkohol – Vilket är bäst för dina studier?

69. Du behöver veta att det bästa du kan göra är att studera tillsammans med någon som är bättre än dig.

70. Du behöver veta hur du avgör vad som är viktigt att lära dig inför en tenta. Saker som är markerade, frågor i marginalerna, diagram, bilder och tabeller. De skriker ”Vi kommer komma med på testet, läs oss”.

71. Du behöver veta att begreppen som din kursbok använder för att förstå innehållet. Se om det finns en begreppslista i boken eller googla begreppen.

72. Du behöver veta hur du identifierar saker som kan bli en flervalsfråga.

73. Du behöver veta att allt som är numrerat eller i en punktlista kan komma med på tentan.

74. Du behöver veta att om du inte kan läsa din handstil direkt efter föreläsningen så finns det inte en möjlighet att du kommer kunna läsa den när det är dags att plugga.

75. Du behöver veta att om din lärare säger något mer än en gång under föreläsningen så säger han/hon praktiskt taget ”Det här kommer på tentan så det är bäst att ni förstår den här informationen, för att verkligen se till att ni förstår detta så säger jag det en gång till… Det kommer på tentan!”

76. Du behöver veta hur du på bästa sätt skapar föreläsningsanteckningar. 

77. Du behöver veta att det inte spelar någon roll hur mycket du hatar grupparbeten. Det kommer komma grupparbeten och du kommer behöva ställa dina samarbetsfärdigheter på prov.

78. Du behöver veta att i ett grupparbete är det inte läge att vara en ensamvarg eller ”know it all”. Du kommer snabbt bli utesluten.

79. Du behöver veta vad det är som får en person att bli sparkad från ett grupparbete.

80. Du behöver veta att det är möjligt att andra människor har bra idéer. Det händer verkligen!

81. Du behöver veta att din bibliotek är fullt av svar, det är därför det finns så mycket böcker där.

82. Du behöver veta att du alltid ska avsluta din uppgift med ditt starkaste argument.

83. Du behöver veta att om du inte har skapat ett välskrivet arbete så kommer det sänka ditt betyg.

84. Du behöver veta att om din uppsats inte har en slutsats och en poäng så kommer du inte få godkänt. Du behöver komma fram till något och tydligt visa hur du kommer fram till din slutsats.

85. Du behöver veta att om en annan student har lämnat in din uppsats innan dig så kommer du att få underkänt… plagiat fungerar inte.

86. Du behöver veta att du inte ska vara med studenter som har panik inför tentan… Panik smittar snabbt.

87. Du behöver veta att det är meriterande och bra för ditt CV att ha ett extrajobb. Dessutom kommer de där extra tusenlapparna väl till hands. Skaffa ett extrajobb! 

88. Du behöver veta att om du inte kan första frågan på tentan så är det inte kört. Behåll ditt lugn och gå vidare till nästa fråga. Du fixar det här!

89. Du behöver veta att det är bra att börja studera 1 vecka innan en tenta. De bästa studenterna börjar i god tid.

90. Du behöver veta hur du använder en överstrykningspenna för att belysa viktiga delar av en kursbok. Men om du har gjort överstrykningar för vartenda ord i boken så har du inte lärt dig någonting.

91. Du behöver veta att om du har en klump i magen och en oroskänsla i kroppen så har du drabbats av tentaångest… Andas, stäng av Netflix och sätt dig ned för att börja plugga, så kommer du se att den där oroskänslan snart försvinner.

92. Du behöver veta att sömn är viktigt inför en tenta. En trött hjärna kommer att prestera sämre och göra det svårare att formulera dig. Prioritera hellre den där extra timmen sömn än att plugga sent inpå natten.

93. Du behöver veta hur du skriver en sammanfattning av en kursbok med dina egna ord. Börja med att skapa rubrikerna och fyll sedan på med information. Har du väl skapat en sammanfattning se till att sälja den till andra studenter och tjäna pengar 

94. Du behöver veta att det har stor betydelse hur du resonerar. Även om det du kommer fram till är fel så kan du få delpoäng för att du resonerar på ett bra och sammanhängande sätt.

95. Du behöver veta att om tentan är svårare än vad du har förväntat dig, få inte panik. Glöm målet att få alla rätt och sikta på att få godkänt.

96. Du behöver veta att du ska läsa frågorna ordentligt. Du kan enkelt få underkänt genom att svara rätt på fel frågor. Försök att verkligen förstå frågan.

97. Du behöver veta att om andra lämnar in före dig på tentan, så kan det vara så att de gav upp. Ta all tid på dig som du kan.

98. Du behöver veta att vi alla är stolta över att du läste din kursbok. Nu behöver du läsa den en gång till.

99. Du behöver veta att om dina lärare inte kan hänga med kring hur du har resonerat så kommer du att få underkänt. Var tydlig och gör det enkelt för läraren att hänga med i hur du tänker.

100. Du behöver veta att din tid som student kommer vara bland den bästa tiden i dit liv. Njut till fullo och ta inget för givet. Du kommer behöva kämpa hårt för att lyckas men det kommer vara värt det. Du kommer träffa vänner för livet och det kommer forma vem du är. Det är precis som det ska vara.

Och till sist:

101. Du behöver veta att vi har lagt otroligt mycket tid på denna artikel och att vi uppskattar om du gillar, delar eller använder andra delar av Studentapan. På det sättet kan vi fortsätta skapa värde. All positiv feedback är välkommen.

 

2020-09-22
Philip från Studentapan
Startat och driver Studentapan. Lever för frihet, kunskap, personlig utveckling och att hjälpa studenter utvecklas till sitt bästa jag.