16 tips som kan göra verklig skillnad i din tunna studentplånbok

Det kommer då och då tips på hur du som student kan spara pengar och få ditt CSN att räcka längre. Dessa tips brukar med handen på hjärtat vara ganska gråa och självklara. Jag menar, vem vet inte att man borde göra en budget varje månad, men vem orkar ege
2 minuters läsning
Philip från Studentapan
Startat och driver Studentapan. Lever för frihet, kunskap, personlig utveckling och att hjälpa studenter utvecklas till sitt bästa jag.

Spartips som gör skillnad

Det kommer då och då tips på hur du som student kan spara pengar och få ditt CSN att räcka längre.

Student CSN

Dessa tips brukar med handen på hjärtat vara ganska gråa och självklara. Jag menar, vem vet inte att man borde göra en budget varje månad, men vem orkar egentligen det? Inte jag i alla fall.

Nu vill jag ge dig spartips som verkligen gör skillnad. All in, nu kör vi.    

 

1. Jobba extra när dina kursare är lediga. Ett jobb kan vara att t ex baka kakor och sälja i bibblan till alla andra sötsugna studenter. Om en 7-åring kan så kan du!

  

2. Köp inte ett träningskort, det är för jävla dyrt. Det är populärt att vara lite rund om magen nu. Indulge yourself! Är du en träningsnörd? Youtuba fram några träningspass istället, här är lite inspiration:

 

 

3. Gordon Gekko sa det bäst "Tid är pengar!" (Ptjaa Gekko sa kanske inte riktigt så, men jag tänkte på pengar och då dök Gekko upp). Spara tid genom att aldrig någonsin stå i kö:

4. Spara in på garderobsavgiften genom att strunta i att ta på dig en jacka. Det kan bli lite kallt, men vad fan, det är det ju värt.

 

5. Drick bara vatten på krogen.  

6. Bo hemma hos dina föräldrar. Trist att höra morsans tjat men va fan... Du sparar typ 3000-5000 kr. Om du bor hemma passa då på att plocka upp alla småmynt som du hittar och ta hand om alla pantflaskor. Eller så kanske du har tur och har coola föräldrar:

 

 

7. Ett alternativ till punkt nummer 6. Skaffa en lägenhet och tvinga dina vänner att bli inneboende. The more the marrier!

 

 

8. Köp ingen telefon, använd din mammas eller pappas gamla mobiltelefon.

 

 

9. Strunta i att skaffa busskort, det är en onödig utgift. Gå eller hellre spring (Kom ihåg att tid är pengar!) dit du ska istället, det är både skönt och bra för hälsan.

 

 

10. Kom överens med några vänner om att ni turas om att ta med kaffe i en termos varje dag som ni delar på.  

 

11. Handla mat så sällan du kan och köp mycket nudlar och konserver.

 

 

12. Sträva också efter att handla med kuponger vid varje handlingstillfälle.

 

13. Ta över kläder från släkt och vänner. Om du någon gång måste köpa kläder, handla begagnat. Retro är coolt!  

 

14. Ett tips om du har fotografiskt minne. Köp ny kurslitteratur och läs så mycket du bara orkar. Öppna aldrig boken helt utan bara lite grann så att den ser oanvänd ut och lämna sedan tillbaka den innan tiden för ångerrätt gått ut.

 

15. Känns tips nummer 14 lite för omständligt och jobbigt? Köp då istället begagnad kurslitteratur. Va fan... Vi är ju tvungna att slänga in lite uppmaning om att använda oss. Köp lite begagnad kurslitteratur och shut up, vi är ju trots allt Sveriges största marknadsplats för begagnad kurslitteratur.    

16. Använd studentrabatter oftare än du byter underkläder!

 

Nu kan du glömma alla tråkiga och självklara tips du fått tidigare. Följer du istället dessa enkla tips så kommer ditt CSN definitivt räcka längre.    

 

 

2020-09-25
Philip från Studentapan
Startat och driver Studentapan. Lever för frihet, kunskap, personlig utveckling och att hjälpa studenter utvecklas till sitt bästa jag.