Hårda studentfester? 25 tips för att skippa bakfyllan

Istället för att pracka ned på hur mycket det dricks och hur alla bör dricka mindre ska jag istället skriva om vad du kan göra för att bli mindre bakfull. För en produktivitetsnörd som
4 minuters läsning
Philip från Studentapan
Startat och driver Studentapan. Lever för frihet, kunskap, personlig utveckling och att hjälpa studenter utvecklas till sitt bästa jag.

 

Hur kan vi bli mindre bakfulla efter vi har druckit?

Jag läste någonstans att statistiken för alkoholism i Holland bortser från studenter eftersom om de räknas in skulle statistiken skjuta i höjden.

Många svenska tidningar har också skrivit om hur studenter riskerar att bli alkoholister och hur alkoholkulturen inom studentvärlden bidrar till ökade alkoholvanor.

Men alla som studerar vet hur alkohol och festande är en del av upplevelsen och nöjet med att vara student.

Så istället för att pracka ned på hur mycket det dricks och hur alla bör dricka mindre ska jag istället skriva om vad du kan göra för att bli mindre bakfull.

Med det sagt så är det fortfarande viktigt att komma ihåg att alkohol kan vara destruktivt, så ta det försiktigt. 

För en produktivitetsnörd som mig har bakfyllan alltid varit extra tung eftersom en hel dag oftast går till spillo åt att tycka synd om sig själv.

Det här inlägget kommer förklara mer eller mindre bevisade tips för att njuta av festandet utan att vara totalt förstörd dagen efter.

Obs! Risken med att börja använda dessa tips är att man kompenserar med att dricka ännu mer vilket gör det till ett nollsummespel.

Så drick samma mängd som tidigare (eller gärna mindre!) men börja använd dig av dessa tips för att se resultat.

 

Del 1 - Innan du börjar dricka

Det finns ett par självklara trick som du kan göra under dagen innan du börjar festa:

Absolut viktigast:

 • Ät en rejäl middag precis innan du börjar dricka. Ja, pizza är ett bra alternativ! Är du proppmätt kommer det vara svårare för dig att beerponga de där 5 ölen på raken. Fettet och näringen i maten kommer också hjälpa din kropp att bryta ned alkoholen.

Bra att tänka på:

 • Ladda upp med vitaminer. Det kommer gå åt mycket vitaminer och mineraler för att bryta ned alkoholen. Utan dessa kommer din kropp ta stryk och du mår piss. Käka därför en hälsosam frukost och lunch. För säkerhetsskull ta gärna någon multivitamin under dagen eller fruktsallad som mellanmål.
 • Drick mycket vätska under dagen innan du börjar dricka (Drick gärna sportdryck. Dricker du för mycket vatten kan du riskera att bli av med mycket mineraler).
 • Undvik hård träning. En hård festkväll kommer vara ansträngande för din kropp. Om kroppen redan har fullt upp med återhämtning från träning kommer effekten av trötthet och bakfylla vara ännu värre dagen efter.

För den ambitiösa:

 • Ät, drick eller på annat valfritt sätt få i dig en matsked olivolja. Oljans fett kommer hjälpa din kropp att bryta ned alkoholen.

 

Del 2 - Under tiden som du dricker.

Del 2 är den svåraste delen att hålla sig till eftersom det är nu som du börjar bli full. Vi alla vet vad som händer när vi blir fulla, vi tappar det rationella tänkandet. Något som har fungerat avsevärt bra för många är tanken:

”Jag vill ligga ikväll och det kommer inte vara så skoj om jag är för full under sexet, därför ska jag försöka vara på rätt sida av den magiska gränsen”

Absolut viktigast:

 • Drick vatten. Tipset är uttjatat men av en anledning. Försöker du dricka varannan vatten kommer du må bättre. Jag vet att det är svårt och trist att sitta där med vattenglaset. Om det är jobbigt för dig drick åtminstone mycket vatten varje gång du går på toaletten.

Bra att tänka på:

 • Håll dig till en typ av alkohol - Att blanda olika sorter av alkohol under kvällen kommer öka din bakfylla och du kommer må sämre. Välj din sort och håll dig till den, vad som än händer!
 • Val av spritsort – Välj helst ljus sprit (Gin, ljus tequila eller bra vodka är utmärkta val)
 • Val av blannevann (som vi skåningar säger) - Har du starksprit så blanda med juice eller soda vatten, Sprite funkar också bra (Undvik diet varianter). Klassikern Rom & cola är ingen bra drink! Same goes for Redbull. Jag är ett stort fan av Caipirinha (Lime, socker, soda och cachaça).
 • Skippa mousserande - Gott som fasen men ger dig lätt en fruktansvärd bakfylla.
 • Hoppa över cigaretten – Forskning visar att feströkning kan göra bakfyllan värre, hoppa över den för säkerhetsskull.

För den ambitiösa:

 • Drick sportdryck utan kaffein.
 • Dyr ljus sprit – Dyr sprit har med sannolikhet blivit destillerat flera gånger än billig sprit vilket gör spriten ”renare

 

Del 3 - Innan du går och lägger dig

Den här delen kan också vara svår att följa men det kommer hjälpa dig!

Absolut viktigast:

 • Drick vatten men inte överdrivet mycket eftersom du driver ut mineraler och vitaminer som du redan har brist på efter ditt drickande.

Bra att tänka på:

 • Mat – Vad som, spelar inte så stor roll.
 • Somna inte förrän du har hunnit smälta maten lite och börjat nyktra till något åtminstone.
 • Knappra något vitamin- eller mineralpiller

För den ambitiösa:

 • Sportdryck utan koffein.

 

Del 4 - Dagen efter

Du vaknar upp och märker att du ändå mår dåligt och känner för att bara ligga inne hela dagen.

 • Drick vätska – En studie i Kina visade på att sprite (deras motsvarighet) var en bra dryck för bakfyllan.
 • Ät ägg och bacon till frukost… hjälper med ämnesomsättningen – “Eggs are an awesome source of cysteine, which helps break down a headache-causing toxin that's produced when your body digests alcohol. Go with a plain poached egg or dry omelet, which won't upset your stomach as much as greasy bacon or heavy breakfast meats.”
 • Iskall dusch. Gör dig alert och väcker dig. Kylan får dig att ta djupa andetag så att du syresätter din kropp.
 • Ta en ipren.
 • Drick kaffe.
 • Frukt och salad om möjligt.
 • Skippa träningen – beror såklart på hur hårt det var dagen efter. Men kroppen behöver återhämta sig och träningen ger ändå inte så mycket när du är bakfull.

 

Sammanfattning

Det finns en hel del tips som kan hjälpa dig att skippa bakfyllan men de som är absolut viktigast enligt mig:

 1. Ät en rejäl måltid innan du börjar dricka.
 2. Drick varannan vatten.
 3. Drick en sort av alkohol.
 4. Iskall dusch dagen efter. Det iskalla vattnet får min kropp och hjärna att verkligen vakna till liv, just love it!

Lycka till så ses vi kanske i dimman!

 

2020-09-25
Philip från Studentapan
Startat och driver Studentapan. Lever för frihet, kunskap, personlig utveckling och att hjälpa studenter utvecklas till sitt bästa jag.