Genförändrad mat - vardagsmat? - Åsikter och uppfattningar om genteknik och livsmedelsproduktion; Victoria Wibeck; 2003

Genförändrad mat - vardagsmat? - Åsikter och uppfattningar om genteknik och livsmedelsproduktion Upplaga 1

av Victoria Wibeck
Genteknik i samband med livsmedelsproduktion är någonting som väcker häftiga känslor. Debatten tenderar ofta att bli polariserande och olika åsikter ställs mot varandra på ett sätt som inte tillåter dialog. Hur kan man förstå de starka reaktionerna? Vad beror de på? Varför säger sig många människor vara rädda för olika gentekniska tillämpningar? Och hur kan ett ömsesidigt förtroende växa fram mellan lekmän och representanter för vetenskapssamhället? I boken presenteras resultaten från ett forskningsprojekt där uppfattningar om genförändrade livsmedel har undersökts. Materialet består av samtal i relativt fria diskussionsgrupper – så kallade fokusgrupper – där lekmän respektive besluts-fattare på livsmedelsföretag fått samtala kring genteknik och livsmedelsproduktion. Texter från dagstidningar och tidskrifter har också analyserats. Analyserna visar att gentekniken aktualiserar existentiella, moraliska och kunskapsteoretiska frågor som bland annat har att göra med hur människor upplever sitt individuella handlingsutrymme och vilken grad av tillit de har till olika aktörer. Boken syftar till att fungera som ett underlag för diskussion, debatt och reflektion kring hur genteknik uppfattas av allmänheten och kring vad allmänhetens rädsla och skepsis kan bero på. Tanken är att stimulera till funderingar om sociala aspekter och etik i samband med genteknik. Boken vänder sig till högskolestuderande inom områden som rör exempelvis biologi, lantbruk eller livsmedel, men den är också relevant för forskare och andra yrkesverksamma som i sitt arbete berörs av frågor om bioteknik och/eller livsmedelsproduktion.
Genteknik i samband med livsmedelsproduktion är någonting som väcker häftiga känslor. Debatten tenderar ofta att bli polariserande och olika åsikter ställs mot varandra på ett sätt som inte tillåter dialog. Hur kan man förstå de starka reaktionerna? Vad beror de på? Varför säger sig många människor vara rädda för olika gentekniska tillämpningar? Och hur kan ett ömsesidigt förtroende växa fram mellan lekmän och representanter för vetenskapssamhället? I boken presenteras resultaten från ett forskningsprojekt där uppfattningar om genförändrade livsmedel har undersökts. Materialet består av samtal i relativt fria diskussionsgrupper – så kallade fokusgrupper – där lekmän respektive besluts-fattare på livsmedelsföretag fått samtala kring genteknik och livsmedelsproduktion. Texter från dagstidningar och tidskrifter har också analyserats. Analyserna visar att gentekniken aktualiserar existentiella, moraliska och kunskapsteoretiska frågor som bland annat har att göra med hur människor upplever sitt individuella handlingsutrymme och vilken grad av tillit de har till olika aktörer. Boken syftar till att fungera som ett underlag för diskussion, debatt och reflektion kring hur genteknik uppfattas av allmänheten och kring vad allmänhetens rädsla och skepsis kan bero på. Tanken är att stimulera till funderingar om sociala aspekter och etik i samband med genteknik. Boken vänder sig till högskolestuderande inom områden som rör exempelvis biologi, lantbruk eller livsmedel, men den är också relevant för forskare och andra yrkesverksamma som i sitt arbete berörs av frågor om bioteknik och/eller livsmedelsproduktion.
Upplaga: 1a upplagan
Utgiven: 2003
ISBN: 9789144030128
Förlag: Studentlitteratur AB
Format: E-bok
Språk: Svenska
Sidor: 149 st
Genteknik i samband med livsmedelsproduktion är någonting som väcker häftiga känslor. Debatten tenderar ofta att bli polariserande och olika åsikter ställs mot varandra på ett sätt som inte tillåter dialog. Hur kan man förstå de starka reaktionerna? Vad beror de på? Varför säger sig många människor vara rädda för olika gentekniska tillämpningar? Och hur kan ett ömsesidigt förtroende växa fram mellan lekmän och representanter för vetenskapssamhället? I boken presenteras resultaten från ett forskningsprojekt där uppfattningar om genförändrade livsmedel har undersökts. Materialet består av samtal i relativt fria diskussionsgrupper – så kallade fokusgrupper – där lekmän respektive besluts-fattare på livsmedelsföretag fått samtala kring genteknik och livsmedelsproduktion. Texter från dagstidningar och tidskrifter har också analyserats. Analyserna visar att gentekniken aktualiserar existentiella, moraliska och kunskapsteoretiska frågor som bland annat har att göra med hur människor upplever sitt individuella handlingsutrymme och vilken grad av tillit de har till olika aktörer. Boken syftar till att fungera som ett underlag för diskussion, debatt och reflektion kring hur genteknik uppfattas av allmänheten och kring vad allmänhetens rädsla och skepsis kan bero på. Tanken är att stimulera till funderingar om sociala aspekter och etik i samband med genteknik. Boken vänder sig till högskolestuderande inom områden som rör exempelvis biologi, lantbruk eller livsmedel, men den är också relevant för forskare och andra yrkesverksamma som i sitt arbete berörs av frågor om bioteknik och/eller livsmedelsproduktion.
Genteknik i samband med livsmedelsproduktion är någonting som väcker häftiga känslor. Debatten tenderar ofta att bli polariserande och olika åsikter ställs mot varandra på ett sätt som inte tillåter dialog. Hur kan man förstå de starka reaktionerna? Vad beror de på? Varför säger sig många människor vara rädda för olika gentekniska tillämpningar? Och hur kan ett ömsesidigt förtroende växa fram mellan lekmän och representanter för vetenskapssamhället? I boken presenteras resultaten från ett forskningsprojekt där uppfattningar om genförändrade livsmedel har undersökts. Materialet består av samtal i relativt fria diskussionsgrupper – så kallade fokusgrupper – där lekmän respektive besluts-fattare på livsmedelsföretag fått samtala kring genteknik och livsmedelsproduktion. Texter från dagstidningar och tidskrifter har också analyserats. Analyserna visar att gentekniken aktualiserar existentiella, moraliska och kunskapsteoretiska frågor som bland annat har att göra med hur människor upplever sitt individuella handlingsutrymme och vilken grad av tillit de har till olika aktörer. Boken syftar till att fungera som ett underlag för diskussion, debatt och reflektion kring hur genteknik uppfattas av allmänheten och kring vad allmänhetens rädsla och skepsis kan bero på. Tanken är att stimulera till funderingar om sociala aspekter och etik i samband med genteknik. Boken vänder sig till högskolestuderande inom områden som rör exempelvis biologi, lantbruk eller livsmedel, men den är också relevant för forskare och andra yrkesverksamma som i sitt arbete berörs av frågor om bioteknik och/eller livsmedelsproduktion.
Begagnad bok (0 st)
Begagnad bok (0 st)