För att Studentapan ska fungera korrekt behöver du aktivera javascript i din webbläsare.
Logga in


Varukorg
Summa:{total} kr
Studentapan
Bra jobbat! Bara två steg kvar innan du är klar.
Vad stämmer för dig, ?
Jag är student
Jag ska börja studera
Jag har avslutat mina studier
Jag har aldrig varit student

Vi vill veta lite mer om dig för att vi ska kunna förbättra Studentapan och göra plattformen så relevant som möjligt för dig.

Du godkänner våra villkor när du använder Studentapan och skapar ett konto hos oss. Vi kommer även att skicka nyhetsbrev med studietips och information om Studentapan. Du kan enkelt avregistrera dig från dessa nyhetsbrev senare.
Studentapan Academy är en del av Studentapan för att göra dig till en bättre student. Här hittar du värdefulla studietips och råd som hjälper dig att plugga smartare och få mer frihet. Studentapan - Upplev ett bättre liv som student.

Berättelser från en filmstudent i Stockholm

Till följd av streamingtjänster och illegal nedladdning är filmindustrin är mitt uppe i en stor utvecklingsfas. Hur säker framtiden är eller inte återstår att se. men passionen för filmskapande stoppar i alla fall inte den aspirerande manusförfattaren Johan Henriksson.

Johan, kan du berätta kort om din bakgrund och ditt filmintresse?

- Filmen har alltid varit en stor del av mitt liv. Farsan jobbade som filmrecensent och jag fick tidigt följa med honom på olika pressvisningar. Den första filmen jag såg var nyversionen av Star Wars V: The Empire Strikes Back när jag var sju år gammal. Och jag har varit biten sedan dess!

Var det självklart att du just skulle fokusera på manusförfattande?

– Nja, det skulle jag inte säga. När jag var liten ville jag först bli skådespelare. Men ju mer filmer jag såg desto mer intresserad blev jag för själva grundarbetet. Att komma på historien och arbeta fram dialogen.

– Jag började skriva manus redan i högstadiet och har fortsatt sedan dess. Nu pluggar jag i Stockholm, skriver för Filmtopp och drömmen är att få in en fot någonstans. Få göra några kortfilmer och sedan kanske, om jag har tur, få jobba med svenska filmer. Men konkurrensen är stor.

När du studerar nu, hur funkar det generellt? Är det mest eget arbete eller får du gå med någon och assistera?

– Det är nog rätt mycket som de flesta andra utbildningar, men med mer praktiskt fokus. Vi har kurslitteratur, föreläsningar med olika författare som kommer och pratar, och så får vi olika typer av skrivuppgifter. Vi har också analyserat filmer efter berättarstrukturer. Det finns en handfull upplägg som nästan återfinns överallt.

– Någon direkt praktik eller assistens rör det sig inte om tyvärr. Men vissa av våra lärare har en del kontakter. Om vi levererar något extra bra är det fullt möjligt att de guidar oss och tar sig an en typ av mentor-roll.

Hur ser du på filmindustrins framtid, är den osäker eller inte?

– Låt oss säga så här. Den är inte gjuten i sten men jag är optimistisk. Streaming och nedladdningar är här för att stanna, man ska inte heller glömma bort att det också är billigare än någonsin att göra snygg film. Idag går det ju faktiskt att göra en rätt schysst rulle direkt med sin telefon. Möjligheterna är otroliga!

Slutligen, är det någon film du har sett i år som har inspirerat dig i ditt författande?

– Jag blev väldigt imponerad av Molly’s Game, Gabriella Pitchers Amatörer och Wes Andersons Isle of Dogs. Men det har varit många bra filmer i år och en hel del har jag inte sett. Nu innan intervjun googlade jag på nya filmer och hittade en hel del spännande titlar jag ännu inte har hunnit tag mig igenom.

Tack Johan Henriksson för pratstunden. Vi önskar dig all lycka och ser fram emot att se ditt namn på vita duken.

Studentapan Academy är en del av Studentapan för att göra dig till en bättre student. Här hittar du värdefulla studietips och råd som hjälper dig att plugga smartare och få mer frihet. Studentapan - Upplev ett bättre liv som student.
Rekommenderad läsning för dig