8 superenkla studietips för studenter på högskola och universitet

De flesta av oss studenter har eller brukar studera dagen innan en inlämning eller examination men är det verkligen det bästa sättet?. Det är aldrig för tidigt eller för sent att
4 minuters läsning
Philip från Studentapan
Startat och driver Studentapan. Lever för frihet, kunskap, personlig utveckling och att hjälpa studenter utvecklas till sitt bästa jag.

De flesta av oss studenter har eller brukar studera dagen innan en inlämning eller examination men är det verkligen det bästa sättet?. Det är aldrig för tidigt eller för sent att utveckla nya bättre studievanor.

Ju tidigare som du förbättrar dina studievanor, ju enklare kommer du att klara av skolan och desto bättre betyg kommer du att få.

 

8 enkla studietips

Här är 8 superenkla studietips som du kan använda för att förbättra dina studier idag.

 1. Välj en tidpunkt och plats för ditt pluggande
 2. Gör det till en vana att studera varje dag
 3. Planera din tid
 4. Upptäck din unika inlärningsstil
 5. Utvärdera dina studier
 6. Ta fler pauser
 7. Använd hjälp
 8. Fortsätt motivera dig själv

 

1. Välj en tidpunkt och plats för ditt pluggande

Alla studerar bäst på sitt sätt och har sin egen uppfattning om vilket ställe och vilken tid som är bäst. Det spelar ingen roll om det är i ditt sovrum sent om natten eller om det är på biblioteket tidigt på morgonen. Välj en plats och tid som passar dig och din livsstil.

 • Välj din studieplats - Vart du studerar kan ha stor påverkan. Välj ett ställe där du kan sitta i lugn och ro utan att bli störd. Det kan vara på biblioteket med dina kompisar men se till att varva snacket med polarna med fokus på plugget. Du kanske pluggar bäst på ett café med det sköna mullrande bakgrundsljudet. Vill du ha tillgång till skönt caféljud i bakgrunden fast du är hemma kan du till exempel använda dig av coffitivity som ger dig ljudupplevelsen av ett café.
 • Välj den bästa tiden - Vissa är morgonmänniskor och andra är nattmänniskor. Välj den tiden då du har lättast för att fokusera. Varför gå upp klockan 06.00 om din bästa tid är på kvällen? Få plats med studierna inom dina vanliga sovrutiner.

 

2. Gör det till en vana att studera varje dag

Genom att studera lite varje dag blir inlärningsperioden under en längre tid vilket kommer göra att du lär dig bättre.

Det hjälper dig också att skaffa disciplinen till att studera utan att stressa. Beroende på hur mycket du har i skolan kanske det räcker med endast 1 timme per dag men se till att få ut så mycket värde som möjligt av den tiden du lägger.

Ibland kan det också innebära att du behöver lägga mer tid på studierna och dra ned på annat, se bara till att göra det till en vana så kommer det bli mycket enklare.  

 

3. Planera din tid

Genom att planera din tid och dina studier kommer du kunna slappna av bättre eftersom du vet att du har tid.

Du kan bland annat sätta alarm på när det är dags att plugga. Ett annat tips är att bestämma dig för att du ska plugga till exempel en timme, sedan pluggar du den timmen och har fått det gjort.

Ett annat nyttigt tips är att skapa en to-do list. Ska du skriva en uppsats kan det vara bra om du vet hur du ska ta dig an uppgiften, t ex nr 1 läs andra liknande uppsatser.  

 

4. Upptäck din unika inlärningsstil

Vi alla lär oss bäst på olika sätt. Vissa vill ha det i ljudform t ex via en föreläsning medan andra måste se det visuellt framför sig genom en bok.

Experimentera och hitta den stilen som passar dig bäst. Olika sätt att lära sig är:

 • Inlärning via ljud - Förutom att lära dig via föreläsningarna kan du läsa föreläsningsanteckningarna högt eller be en kompis lära ut till dig. (Har du missat att skriva anteckningar från föreläsningarna kanske någon vänlig själ har delat med sig av dem här)
 • Visuell inlärning - Om du är en person som lär dig bäst genom att se det visuellt är det en god idé att t ex stryka över viktiga avsnitt av en bok eller att skapa diagram och andra visuella hjälpmedel.
 • Kinetisk inlärning - Det innebär att man bäst lär sig genom att göra det. Om du lär dig bäst genom att göra kan du t ex lära ut till andra vad du ska lära dig eller skriva sammanfattningar och lära ut det du har lärt dig.

 

5. Utvärdera dina studier

Då och då bör du gå tillbaka och se på det som du har lärt dig. Genom att titta över det en extra gång får du ett nytt perspektiv på det du har lärt dig och du kommer bättre komma ihåg det. Ett sätt kan t ex vara genom att skapa instuderingsfrågor till dig själv som du kan svara på.

 

6. Ta fler pauser

Flera studier har visat på att hjärnan behöver pausa för att kunna ta till sig information på ett bra sätt. Det kan därför vara en idé att sätta upp en studieperiod på t ex 40 minuter sedan göra något annat i 10 minuter  t ex kolla Facebook eller något annat avslappnande.

Genom att ta pauser kommer du ha lättare för att ta till dig informationen och samtidigt orka studera under en längre period. Varför inte bara stanna upp och ta ett extra andetag och tänka på helgens nöjen?  

 

7. Använd hjälp

Ibland kör man fast och förstår inte riktigt hur saker och ting går ihop. Våga fråga efter hjälp så du kan gå vidare. Varför inte fråga en lärare eller en kompis? Eller gör research om det du lär dig på Internet och se om du kan hitta en lösning.  

 

8. Fortsätt motivera dig själv

Innan du ska sätta dig ned och plugga är det en god idé att påminna dig själv om varför du vill plugga. Om du t ex studerar till ekonom kan du motivera dig själv genom att tänka på det jobbet du kommer få när du tar examen med bra betyg. Genom att hela tiden motivera dig själv med ett mål så kommer du ha mer energi till att plugga. Motivationen kommer också göra det enklare för inlärningen eftersom det finns inget värre än att lära sig något utan att veta varför man lär sig det. Sätt ett syfte på dina studier!

 

Sammanfattning

Du måste börja någonstans, välj ut några av de här 8 för att starta med att skapa bättre studievanor. Genom att tidigt skapa bättre studievanor kommer du kunna få bättre betyg men inte bara det…

Du kommer också ta med dig kunskapen kring inlärning ut i arbetslivet och det kommer vara värt väldigt mycket. Tänk hur mycket tid som går åt spillo genom att inte studera effektivt, ta tillbaka denna tiden och gör något roligt med den.

 

2020-09-25
Philip från Studentapan
Startat och driver Studentapan. Lever för frihet, kunskap, personlig utveckling och att hjälpa studenter utvecklas till sitt bästa jag.