Aktivera dina studentrabatter: Missa inte att spara pengar med 100-tals heta studentrabatter
close

Studentapan Academy

Skapa ett bättre liv som student genom fri kunskap.

Skapa ett konto kostnadsfritt

Fyra sätt att vinna tid och plugga mindre

Studieteknik Studieteknik

Fyra sätt att vinna tid och plugga mindre

Här är ett gästinlägg från våra vänner på SmartStudies läxhjälp som är experter på studieteknik och motivation. 

Här kommer vi presentera några knep för dig som vill studera mindre och ändå få samma resultat (om inte bättre). Alla lär vi oss på olika sätt, det varierar också mellan ämnen.

I detta inlägg kommer vi fokusera på några generella tips om hur man bör se på plugget för att optimera de resultat man får för egen nedlagd tid. Inlägget kommer rikta sig mot privatundervisning, läxhjälp och att vinna tid.

 

Ge inte upp direkt - Du måste veta först vad det är du inte kan

När en uppgift känns som en vägg brukar man ge upp direkt. Man får hjälp och lär sig att lösa just den uppgiften. Sedan möter man en liknande uppgift och även den känns som en vägg.

Innan du får hjälp eller hjälper någon med en uppgift måste ni veta var det är skon klämmer. Investera tid i att förstå vad det är som är svårt. Du ska ha gjort liknande uppgifter tidigare och det är inget nytt som tillkommer. Det är bara ett annat sätt att se på problemet.

 

Inse inte bara vad som var rätt, utan också varför det andra var fel

När man löser en svår uppgift är det inte ofta man gör helt rätt direkt. Utan man går i några fällor och tänker helt enkelt fel - man håller ju på att lära sig. När man väl löst uppgiften brukar man fokusera enbart på vad som var rätt. Men man glömmer att reflektera över varför det man gjorde fel inte fungerade. Övning ger färdighet och det generella fallet talar för att att ju fler uppgifter man gör, desto mer lär man sig. Men det är inte enbart kvantitet som räknas. Ta tillvara på varje uppgift maximalt och du kommer spara timmar.

Dessa exempel appliceras enkelt på de naturvetenskapliga ämnena. Men även språk är ett utmärkt exempel för när detta fungerar effektivt.

 

Sikta mot slutet redan i början

När man börjar studera är det enkelt att man bara börjar och ser lite vad som kommer hända. Det rekommenderade är dock att man redan i början börjar se vad som dyker upp mot slutet av kursen. Hur ser tentamen ut? Vilka delmål har vi?

Det som ofta förekommer är också det som läraren anser vara viktigast, för nu och för framtida kurser. Att veta vilka områden som också ofta kommer på slutproven möjliggör att lägga extra mycket fokus och energi på enskilda föreläsningar och kapitel i boken. Att se vad som förväntas av en mot slutet gör det hela också mer konkret att man förr eller senare måste lära sig något. Tendensen att skjuta upp och prokrastinera minskar dessutom.

 

Den vanligaste orsaken till att man förlorar tid

Detta är ni säkert redan trötta på att höra. Men vi vill ändå påpeka hur viktigt djupfokus är. Att sitta helt fokuserat på en sak och sjunka ner i ett fokus gör att man glömmer omvärlden lite. Tiden går snabbare och man lär sig snabbare. Och när man lär sig snabbare blir det också roligare. Och som bonus kan du också lägga mer tid på fritidsintressen. Så lägg undan mobilen och sätt den på ljudlöst de timmarna du sitter med plugget.

Ta små pauser med 30-50 minuters mellanrum och svara då på allt som hänt och se fram emot det istället.

 

Gör vi något värdefullt? Hjälp oss genom att rekommendera denna artikel

Facebook Twitter Google+

Populära artiklar som du kanske gillar

5 steg till knivskarpt fokus: Plugga mindre och få bättre resultat

Du sitter och läser en bok inför tentan. Dina ögon gör ett försök och vandrar över texten. Men dina tankar far snart iväg på äventyr. Du har tappat fokus. Lär dig att få ett knivskarpt fokus som kommer göra att du kan plugga mindre och få bättre betyg.

Fortsätt läs

Baksidan med Tinder och varför jag slutade svepa

1,4 miljarder svepningar sker varje dag på Tinder, varav 26 miljoner av dessa leder till en matchning. Med omkring 10 miljoner dagliga användare har Tinder tagit världens singlar med storm.

Fortsätt läs

BÖRJA PLUGGA: 7 tekniker för att sluta prokrastinera och bli av med pluggångesten

Är du trött på att skjuta upp saker till framtiden? Det är dags att återta kontrollen över ditt liv och producera mer än någonsin. I den här artikel lär du dig 7 tekniker för att sluta prokrastinera och bli av med pluggångesten.

Fortsätt läs

Hårda studentfester? 25 tips för att skippa bakfyllan

Istället för att pracka ned på hur mycket det dricks och hur alla bör dricka mindre ska jag istället skriva om vad du kan göra för att bli mindre bakfull. För en produktivitetsnörd som

Fortsätt läs

9 tips för att hacka din sömn och plugga bättre

Upp till 70% av alla studenter lider brist på sömn men det kan ha förödande effekt på ditt studieresultat och en negativ långsiktig påverkan på din hälsa och framgång.

Fortsätt läs

Kaffe vs Alkohol – Vilket är bäst för dina studier?

Det sägs att författaren Ernest Hemingway en gång sade ”Write drunk; edit sober.” Kanske ligger det något i det. Vi ska i denna artikel gå igenom hur och när du använder kaffe och

Fortsätt läs

7 anledningar till att sova spritt språngande naken

Här är 7 fantastiska anledningar till varför du ska välja att sova naken ikväll. Att sova naken känns inte bara fantastiskt, det är även bra för din hälsa enligt vetenskapen...

Fortsätt läs

101 saker som du behöver veta som student

101 saker du behöver veta som student – Det finns både roliga, tänkvärda, intressanta, tråkiga, underhållande och självklara saker på listan. Det första du behöver veta är…

Fortsätt läs