Gräsrotsfinansiering/crowdfunding - en alternativ finansmarknad; Nicholas Ahonen, Rasmus Mathisen; 2016
Gräsrotsfinansiering/crowdfunding - en alternativ finansmarknad; Nicholas Ahonen, Rasmus Mathisen; 2016

Gräsrotsfinansiering/crowdfunding - en alternativ finansmarknadUpplaga 1

av Nicholas Ahonen, Rasmus Mathisen

  • Upplaga: 1a upplagan
  • Utgiven: 2016
  • ISBN: 9789172236462
  • Sidor: 117 st
  • Förlag: Jure Förlag
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska

Om boken

Crowdfunding, eller på svenska gräsrotsfinansiering, är ett sätt för entreprenörer – såväl fysiska som juridiska personer – att tillgodogöra sig kapital från en större mängd finansiärer, för att finansiera ett valt ändamål. Det möjliggörs dels genom plattformar på Internet där entreprenörer kan söka kapital för projekt, verksamheter och dylikt från finansiärer och dels genom utvecklingen av en delningsekonomi bland konsumenter, vilket kan exemplifieras med verksamheter som övernattningstjänsten Airbnb och taxitjänsten Uber. Gräsrotsfinansiering har identifierats som ett sätt att demokratisera investeringsmöjligheten, eftersom privatpersoner bereds möjligheten att konkurrera med professionella affärsänglar och riskkapitalister, genom att investera efter egna förutsättningar, ofta för så lite som ett hundratal kronor. Kapitaltillskottet från finansiär till entreprenör kan ske på olika sätt. De vanligaste och huvudsakliga formerna av gräsrotsfinansiering är: - gräsrotsdonation - belöningsbaserad gräsrotsfinansiering - gräsrotsinvestering - gräsrotsutlånng De två första är även de som är mest kända bland allmänheten. I de allra flesta fall, förutom vid gräsrotsdonation, erbjuds en motprestation av någon form, om än ibland av ringa värde, från entreprenören som incitament för kapitaltillskottet. Utmärkande för fenomenet, och tillika det som gör gräsrotsfinansieringen så revolutionerande, är att traditionella mellanhänder, såsom finansinstitut, kringgås vid kapitalanskaffningen genom de finansbaserade gräsrotsfinansieringsformerna; entreprenörer möter investerare utan något egentligt avtalsrättsligt mellanled. De plattformar som finns, oavsett inriktning på finansieringsform, utgör i första hand endast förmedlare av kontakter, snarare än en förmedlare av likvida medel, även om det är vanligt att det senare i andra hand erbjuds av många aktörer. Gräsrotsfinansiering är idag inte reglerat i Sverige och även om gräsrotsfinansieringsplattformar inte nödvändigtvis träffas av samma regelverk som finansiella institut, är det sannolikt att även plattformarna i framtiden kommer att omfattas av vidare reglering. Författarna beskriver de olika typer av gräsrotsfinansiering som förekommer på marknaden idag och deras rättsliga reglering. Fokus ligger på svensk rätt och viss jämförelse görs med utländsk dito.

Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker

Mer om Gräsrotsfinansiering/crowdfunding - en alternativ finansmarknad (2016)

I juli 2016 släpptes boken Gräsrotsfinansiering/crowdfunding - en alternativ finansmarknad skriven av Nicholas Ahonen, Rasmus Mathisen. Det är den 1a upplagan av kursboken. Den är skriven på svenska och består av 117 sidor djupgående information om juridik. Förlaget bakom boken är Jure Förlag.

Köp boken Gräsrotsfinansiering/crowdfunding - en alternativ finansmarknad på Studentapan och spara uppåt 31% jämfört med lägsta nypris hos bokhandeln.

Tillhör kategorierna

Referera till Gräsrotsfinansiering/crowdfunding - en alternativ finansmarknad (Upplaga 1)

Harvard

Ahonen, N. & Mathisen, R. (2016). Gräsrotsfinansiering/crowdfunding - en alternativ finansmarknad. 1:a uppl. Jure Förlag.

Oxford

Ahonen, Nicholas & Mathisen, Rasmus, Gräsrotsfinansiering/crowdfunding - en alternativ finansmarknad, 1 uppl. (Jure Förlag, 2016).

APA

Ahonen, N., & Mathisen, R. (2016). Gräsrotsfinansiering/crowdfunding - en alternativ finansmarknad (1:a uppl.). Jure Förlag.

Vancouver

Ahonen N, Mathisen R. Gräsrotsfinansiering/crowdfunding - en alternativ finansmarknad. 1:a uppl. Jure Förlag; 2016.