Pulverpionjärerna : den explosiva historien om torkad mjölk; Andreas Håkansson; 2020
endast ny

Pulverpionjärerna : den explosiva historien om torkad mjölk

av Andreas Håkansson
Mjölkpulvrets historia. Tycker du att det låter torrt? Då känner du nog inte till att historien om det till synes menlösa mjölkpulvret kantas av allt från giftmord till miljonbedrägerier, nazistanklagelser – och världens allra första brevbomb.

I Pulverpionjärerna presenterar livsmedelsteknikern Andreas Håkansson den oväntat rafflande berättelsen om mjölkpulvrets teknik- och kulturhistoria, från dess uppkomst i och med effektiviseringen av smörtillverkningen i slutet av 1800-talet, via pulvermatens storhetstid på 1950- och 1960-talet och fram till i dag då svenskar i snitt får i sig två kilogram mjölkpulver om året via allt från färdig tomatsoppa till färskost och rökt korv. På vägen får vi möta några av de pionjärer inom livsmedelstekniken som gjort att vi i dag har möjlighet att ta tillvara på varenda droppe av den näringsrika mjölken.

Sagt om Andreas Håkanssons tidigare böcker:

”Håkanssons medryckande bok går på tvärs mot all vår hallstämplade längtan, men känns sann. […] Om en världsbefolkning på snart tio miljarder ska ha något att äta lär vi inte komma undan matindustrins effektivitet – inget slängs! allt kan användas! – och på sätt och vis demokratisering av maten.”

– Göran Greider, Aftonbladet om Mat, myter och maskiner

”Med utgångspunkt från filosofi, politisk psykologi och diverse klassanalyser visar han på ett övertygande sätt att bataljen mellan industrimatens anhängare och fiender inte primärt handlar om fakta. Bägge sidor styrs istället av underliggande värderingar som i sin tur leder till känslomässiga reaktioner.”

– Fredrik Sjöberg, Svenska Dagbladet om Det ängsliga matsamhället
Mjölkpulvrets historia. Tycker du att det låter torrt? Då känner du nog inte till att historien om det till synes menlösa mjölkpulvret kantas av allt från giftmord till miljonbedrägerier, nazistanklagelser – och världens allra första brevbomb.

I Pulverpionjärerna presenterar livsmedelsteknikern Andreas Håkansson den oväntat rafflande berättelsen om mjölkpulvrets teknik- och kulturhistoria, från dess uppkomst i och med effektiviseringen av smörtillverkningen i slutet av 1800-talet, via pulvermatens storhetstid på 1950- och 1960-talet och fram till i dag då svenskar i snitt får i sig två kilogram mjölkpulver om året via allt från färdig tomatsoppa till färskost och rökt korv. På vägen får vi möta några av de pionjärer inom livsmedelstekniken som gjort att vi i dag har möjlighet att ta tillvara på varenda droppe av den näringsrika mjölken.

Sagt om Andreas Håkanssons tidigare böcker:

”Håkanssons medryckande bok går på tvärs mot all vår hallstämplade längtan, men känns sann. […] Om en världsbefolkning på snart tio miljarder ska ha något att äta lär vi inte komma undan matindustrins effektivitet – inget slängs! allt kan användas! – och på sätt och vis demokratisering av maten.”

– Göran Greider, Aftonbladet om Mat, myter och maskiner

”Med utgångspunkt från filosofi, politisk psykologi och diverse klassanalyser visar han på ett övertygande sätt att bataljen mellan industrimatens anhängare och fiender inte primärt handlar om fakta. Bägge sidor styrs istället av underliggande värderingar som i sin tur leder till känslomässiga reaktioner.”

– Fredrik Sjöberg, Svenska Dagbladet om Det ängsliga matsamhället
Utgiven: 2020
ISBN: 9789188589613
Förlag: Fri Tanke
Format: Inbunden
Språk: Svenska
Sidor: 215 st
Mjölkpulvrets historia. Tycker du att det låter torrt? Då känner du nog inte till att historien om det till synes menlösa mjölkpulvret kantas av allt från giftmord till miljonbedrägerier, nazistanklagelser – och världens allra första brevbomb.

I Pulverpionjärerna presenterar livsmedelsteknikern Andreas Håkansson den oväntat rafflande berättelsen om mjölkpulvrets teknik- och kulturhistoria, från dess uppkomst i och med effektiviseringen av smörtillverkningen i slutet av 1800-talet, via pulvermatens storhetstid på 1950- och 1960-talet och fram till i dag då svenskar i snitt får i sig två kilogram mjölkpulver om året via allt från färdig tomatsoppa till färskost och rökt korv. På vägen får vi möta några av de pionjärer inom livsmedelstekniken som gjort att vi i dag har möjlighet att ta tillvara på varenda droppe av den näringsrika mjölken.

Sagt om Andreas Håkanssons tidigare böcker:

”Håkanssons medryckande bok går på tvärs mot all vår hallstämplade längtan, men känns sann. […] Om en världsbefolkning på snart tio miljarder ska ha något att äta lär vi inte komma undan matindustrins effektivitet – inget slängs! allt kan användas! – och på sätt och vis demokratisering av maten.”

– Göran Greider, Aftonbladet om Mat, myter och maskiner

”Med utgångspunkt från filosofi, politisk psykologi och diverse klassanalyser visar han på ett övertygande sätt att bataljen mellan industrimatens anhängare och fiender inte primärt handlar om fakta. Bägge sidor styrs istället av underliggande värderingar som i sin tur leder till känslomässiga reaktioner.”

– Fredrik Sjöberg, Svenska Dagbladet om Det ängsliga matsamhället
Mjölkpulvrets historia. Tycker du att det låter torrt? Då känner du nog inte till att historien om det till synes menlösa mjölkpulvret kantas av allt från giftmord till miljonbedrägerier, nazistanklagelser – och världens allra första brevbomb.

I Pulverpionjärerna presenterar livsmedelsteknikern Andreas Håkansson den oväntat rafflande berättelsen om mjölkpulvrets teknik- och kulturhistoria, från dess uppkomst i och med effektiviseringen av smörtillverkningen i slutet av 1800-talet, via pulvermatens storhetstid på 1950- och 1960-talet och fram till i dag då svenskar i snitt får i sig två kilogram mjölkpulver om året via allt från färdig tomatsoppa till färskost och rökt korv. På vägen får vi möta några av de pionjärer inom livsmedelstekniken som gjort att vi i dag har möjlighet att ta tillvara på varenda droppe av den näringsrika mjölken.

Sagt om Andreas Håkanssons tidigare böcker:

”Håkanssons medryckande bok går på tvärs mot all vår hallstämplade längtan, men känns sann. […] Om en världsbefolkning på snart tio miljarder ska ha något att äta lär vi inte komma undan matindustrins effektivitet – inget slängs! allt kan användas! – och på sätt och vis demokratisering av maten.”

– Göran Greider, Aftonbladet om Mat, myter och maskiner

”Med utgångspunkt från filosofi, politisk psykologi och diverse klassanalyser visar han på ett övertygande sätt att bataljen mellan industrimatens anhängare och fiender inte primärt handlar om fakta. Bägge sidor styrs istället av underliggande värderingar som i sin tur leder till känslomässiga reaktioner.”

– Fredrik Sjöberg, Svenska Dagbladet om Det ängsliga matsamhället
Ny bok
224 kr235 kr
5% studentrabatt med Studentapan
Begagnad bok (0 st)
Ny bok
224 kr235 kr
5% studentrabatt med Studentapan
Begagnad bok (0 st)